2 Kasım 2013 Cumartesi

Vakfeden Kişinin Şartları


Cevap: Eğer insan vakfetmeye zorlanırsa, daha sonra onu geçerli kılacak izni vermediği sürece vakıf sahih olmaz; sonradan vakfı geçerli kılmasının da vakfın sahih olması için yeterli olup olmayacağı şüphelidir.

Soru 905: Zerdüştîlerden bir grup bir hastahane yaptırarak onu hayır yolunda kullanılması için bin yıllığına vakfetmişlerdir. İmamiye fıkhında vakfın kural ve şartları göz önünde bulundurulduğunda, şimdiki vakıf yöneticisinin, vakıf belgesinde "Hastahanenin geliri giderinden fazla olursa, bu fazlalıkla yatak satın alınarak hastahanenin mevcut yatakları artırılmalıdır." diye kaydedilen şarta aykırı davranması caiz midir?


Cevap: Müslümanların yaptığı vakfın sahih olduğu yerlerde kitap ehli olsun veya olmasın gayrimüslimlerin yaptığı vakıf da sahihtir; dolayısıyla hayır yolunda kullanılması için hastaneyi bin yıl vakfetmek, her ne kadar sonu kesik bir vakıfsa da, şer'an bu vakfın sahih olmasının bir sakıncası yoktur. Netice itibariyle vakıf yöneticisinin, vakfedenin şartlarına uyması farzdır ve bu konuda ihmalkârlık yapmaya ve şartların dışına çıkmaya hakkı yoktur.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder