2 Kasım 2013 Cumartesi

Habs (alıkoyma)

Soru 990: Bir kimse, arsasını, süresi bittikten sonra kendisine dönmesi ümidiyle belli bir süre vakfedilmesi sahih olan bir şeye özgü kılmak üzere alıkoyarsa, acaba bu yer alıkonma süresi bittikten sonra ona geri döner mi? Ve acaba öteki emlâki gibi andan yararlanma hakkına sahip olur mu?

Cevap: Eğer arsa, bir şeye hapsederek alıkoyan kişinin şer'î mülküyse ve onu şer'î ölçülere göre alıkoymuşsa, bu durumda alıkoymanın sıhhatine hükmedilir ve şer'î sonuçları arsaya uygulanır. Alıkoyma süresi bitince, mülk alıkoyan kişiye döner ve öteki malları gibi menfaatleri ve gelirleri onun olur.

Soru 991: Sahibinin, vakfedilmesi sahih olan bir şeye ebedî olarak özgü kılmak üzere alıkoyduğu mülkü veya ölen kişinin, gelirlerinin belirlediği yerde harcanması için ebedî olarak aynen korunmasını vasiyet ettiği mirasının üçte birini, eğer mirasçılar miras gibi kendi aralarında bölüşerek resmî belgede kendi adlarına kaydederlerse veya şer'î izinleri olmaksızın başka birine satarlarsa, acaba buna malların, suların ve vakfedilmiş arazinin temellükü ve satımının haram olma hükmü uygulanır mı?


Cevap: Ebedî olarak bir şeye özgü kılınarak alıkon-muş mülk veya mirasın üçte birinin mülk edinilmesi ve satışının caiz olmayışı, vakıf hükmü gibidir ve miras olarak mirasçılar arasında bölüşülmesi ve satışı geçersizdir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder